Richard Avedon (http://www.avedonfoundation.org/)

richardavedon

 

 

 

 

 

 

 

 

Richard Avedon (1923-2004) was een Amerikaanse mode- en portretfotograaf. uit New York die zich specialiseerde in zwart-wit modefotografie en portretten. In tegenstelling tot andere fotografen heeft hij nooit zijn opleiding afgerond. Hij stopte namelijk op zijn zeventiende met school om zich bij de fotografie-afdeling van de US Merchant Marine aan te sluiten. In zijn diensttijd legde hij met zijn Rolleiflex camera met dubbele lens (een cadeau van zijn vader) binnen enkele jaren duizenden gezichten vast voor identiteitskaarten. Naast het vastleggen van gezichten fotografeerde hij zo nu en dan scheepswrakken. Hij breidde zijn technische kennis over camera’s uit en had binnen korte tijd zijn eigen studio. Als freelancer fotografeerde hij voor verschillende tijdschriften zoals Harper’s Bazaar en Vogue (hier werd hij al snel herkent als een uitmuntende fotograaf). Avedon ontwikkelde zijn eigen herkenbare stijl die werd gekenmerkt door beweging.

Avedon maakte naam als revolutionair modefotograaf. Toen hij in 1946 naar Parijs trok, werd modefotografie nog in de studio bedreven, met statische modellen als etalagepoppen. Avedon haalde de modellen uit de studio en trok er de wereld mee in, om zijn foto’s zo dynamisch mogelijk te maken: hij wilde levende beelden creëren in plaats van poserende mannequins. Ook de portretten die Avedon maakte zijn indrukwekkend. Hij focust daarbij op de mens, haalt die uit de context van de dagelijkse bezigheid en isoleert hem of haar in de leegheid van de studio. Hij drukt af op een onverwacht moment en slaagt er zo in de beroemden en machtigen der aarde te tonen op een verrassende manier: hun onbekende kant, zonder pose of voorspelbaarheid, altijd in zwart-wit. Hij ging in tegen “de traditie van de vleierij en leugens in de portretkunst”, zoals hij het noemde. De machtigen maakt hij menselijk, de onbekenden geeft hij opvallend veel kracht.

Avedon overleed in 2004 op 81-jarige leeftijd ten gevolge van een beroerte. Hij was aan het werken aan een nieuw project, On Democracy, over de komende presidentsverkiezingen, toen hij stierf.

De powerpoint van tijdens de clubavond:

Richard Avedon